Αν δεν μάθουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δεν θα μπορέσουμε να λύνουμε τα προβλήματα που δημιουργούμε, εξαιτίας του τρόπου που σκεφτόμαστε

Albert Einstein

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμόρφωση των μελών του συλλόγου με θέμα:« Δημιουργική γραφή και podcast». Εισηγήτρια ήταν η κυρία Ειρήνη Κασσωτάκη, καθηγήτρια φιλόλογος στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου.

Αρχικά, η κυρία Κασσωτάκη μας παρουσίασε με τρόπο ευσύνοπτο και παραστατικό, μέσα από παραδείγματα, ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται τόσο με την ποίηση (ακροστιχίδες, μετατροπή παραδοσιακής ποίησης σε ελεύθερο στίχο, απεικόνιση ενός ποιήματος σε καλλιγραφήματα, λίμερικ, μαντινάδες και χαϊκού) όσο και με την πεζογραφία (μεταβολές ως προς το ύφος, τους χαρακτήρες, την πλοκή, την αφηγηματική σκοπιά, το λεξιλόγιο). Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα κατασκευής ενός εξώφυλλου, η επένδυση μιας ιστορίας με την κατάλληλη μουσική και η συγγραφή ενός ποιήματος εμπνευσμένου από έναν πίνακα.

Στη συνέχεια, εξοικειωθήκαμε με το μαθητικό ραδιόφωνο και το podcast.Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα podcasts που δημιούργησαν οι μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου με θέματα την ειρήνη και τη φιλία. Δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για μια ποιοτική ραδιοφωνική εκπομπή, για μια καλή ραδιοφωνική φωνή αλλά και για την επιτυχή υλοποίηση μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης. Τέλος, η ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε ένα δικό της podcast και έτσι δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα την κυρία Ειρήνη Κασσωτάκη για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε και για τις ανεκτίμητες γνώσεις που μας μετέφερε.

elEL