Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Πεζοπορώντας στην πόλη μου» υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί: Καμπιτάκη Αργυρώ, Πλασταρά Αικατερίνη και Σταυρουλάκης Αντώνιος, καθώς και 25 μαθητές/τριες από τις τρεις τάξεις του σχολείου κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2023-2024. Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες επιλέγοντας βιώσιμες μετακινήσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, να γνωρίσουν τα πολιτιστικά στοιχεία που συνθέτουν το ιστορικό παρελθόν της πόλης του Ηρακλείου. Ειδικότεροι στόχοι αποτέλεσαν: α) η αναγνώριση και ο σεβασμός στην αξία της πολιτιστικής ταυτότητας και η προστασία του φυσικού κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. β) η οργάνωση δράσεων μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια και επισκέψεις ιστορικών-πολιτισμικών μνημείων της πόλης, με έμφαση στα Ενετικά τείχη.
Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική ομάδα πραγματοποίησε συνεργασία με το Info Point και το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. Μέσα από τις περιβαλλοντικές – ιστορικές διαδρομές, οι μαθητές/τριες της ομάδας εστίασαν στο σπουδαιότερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, τα Ενετικά Τείχη. Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση στο σχολείο και μια άρτια ξενάγηση στο πεδίο, από την κα Σφακάκη Αθηνά, σε μια εκ του βάθους μελέτη του σπουδαίου αυτού ιστορικού μνημείου.
Τέλος, οι μαθητές/τριες φιλοτέχνησαν σε πόστερ τις προτάσεις τους για το μνημείο. Συγκεκριμένα: 1) να αποτελέσει έναν χώρο επίσκεψης για όλους που φθάνουν στο Ηράκλειο και να γίνει αναπόσπαστο τμήμα των περιηγήσεων που αφορούν στην παλιά πόλη 2) να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 3) να γίνει πόλος έλξης για νέους, παιδιά και ηλικιωμένους, ώστε η πόλη να αποκτήσει το σημείο αναφοράς που της/μας αξίζει.
Το πόστερ αυτό αποτέλεσε το έργο για τη συμμετοχή του προγράμματος στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, Μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» των ΔΔΕ και ΠΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κων/πολη, την 6η Απριλίου 2024.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 4/4/2024 έως 7/4/2024, στην Κωνσταντινούπολη. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας. Σκοπός του ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.
Στο πλαίσιο αυτό ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από 25 μαθητές και τρεις συνοδούς καθηγητές, είχε τη δυνατότητα να αναδείξει όψεις της πολιτιστικής κληρονομάς και του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης του Ηρακλείου, με έμφαση στα Ενετικά Τείχη. Η εμπλοκή των μαθητών/τριών στο δίκτυο συντέλεσε ώστε να καλλιεργήσουν τον κριτικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρίες βιωματικής μάθησης, συνεργασίας και συμμετοχής στην πορεία ενδυνάμωσής τους ως «ενεργοί πολίτες». Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί μνημεία που σφράγισαν την πορεία του Ελληνισμού ενώ η συνάντηση με τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την καρδιά της Χριστιανοσύνης, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Πεζοπορώντας στη πόλη” 25 μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση αναφορικά σε ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά μνημεία της πόλης μας, τα Ενετικά τείχη.
Την ενημέρωση έκανε η κα Σφακάκη Αθηνά, μέλος του σωματείου επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και συγγραφέας, η οποία, πάντα πρόθυμη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας προκειμένου να μας παρουσιάσει το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο Μνημείο Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου
Την Τρίτη στις 5-3 η κα Σφακάκη ήρθε στο σχολείο παρουσιάζοντας στους μαθητές της ομάδας ένα εξαιρετικό power point σχετικά με την ιστορικότητα των Ενετικών τειχών. Τη Δευτέρα, στις 11-3, η ενημέρωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με το περιδιάβασμα του μνημείου.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από την τάφρο του προμαχώνα Βιτούρι και πέρασε από την πύλη Ιησού, όπου φιλοξενεί πλέον μόνιμη έκθεση για το συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη. Η πύλη αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της Ενετικής πόλης. Στη συνέχεια, η ξενάγηση συνεχίστηκε στην στοά που σήμερα λειτουργεί ως χώρος μνήμης για την Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη, καθώς εδώ φυλακίστηκαν αιχμάλωτοι των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομάδα κατέληξε στο μεγαλύτερο και υψηλότερο προμαχώνα του Μαρτινέγκο όπου βρίσκονται οι τάφοι του Ν. & Ε. Καζαντζάκη. Εδώ οι μαθητές, απήγγειλαν αποσπάσματα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, έπαιξαν και χόρεψαν.
Το σχολείο ευχαριστεί θερμά την κα Σφακάκη Αθηνά που με περισσή αγάπη για την πόλη και με υψηλό επαγγελματισμό, προσέφερε εθελοντικά την άρτια ενημέρωση και την ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Παράλληλα, μέσω της διδακτικής επίσκεψης, η μαθητική ομάδα είχε τη δυνατότητα να αποδράσει για λίγο, από τις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο συνδυάστηκε η ψυχαγωγία, η χαλάρωση και η διασκέδαση με τη γνώση, την πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική απόλαυση αντίστοιχα.