Οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν με τη συνοδεία εννέα καθηγητών τους 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό περιοχές και αξιοθέατα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Το χρονικό της εκδρομής:
Το Σάββατο 09/03 συγκεντρώθηκαν με τους καθηγητές τους στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο και αναχώρησαν για Πειραιά.
Την Κυριακή 10/03, αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου στον Πειραιά, επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και αναχώρησαν για την περιοχή της Αράχοβας, μια ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Αφού περιηγήθηκαν στην περιοχή, επισκέφτηκαν το «Ρολόι» που βρίσκεται στον βράχο με την ονομασία «Τυριάς» και απόλαυσαν τη θέα της περιοχής από ψηλά, ενώ φωτογραφήθηκαν στη Γέφυρα της Αράχοβας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο. Στη συνέχεια, γευμάτισαν και αναχώρησαν για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, μια αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το πιο σημαντικό μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, είδαν από κοντά τον ναό του Απόλλωνα και το αρχαίο θέατρο και, τέλος, επισκέφτηκαν το Μουσείο των Δελφών στο οποίο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σημαντικά εκθέματα, όπως του άγαλμα του «Ηνίοχου». Κατόπιν, αναχώρησαν για την Ναύπακτο, μια παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον κορινθιακό κόλπο, στην οποία έκαναν σύντομη στάση για περιήγηση, πριν καταλήξουν στην Πάτρα, διαμέσου της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που συνδέει την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Το βράδυ πραγματοποίησαν με τους καθηγητές τους έξοδο για διασκέδαση και φαγητό.
Τη Δευτέρα 11/03 αναχώρησαν από την Πάτρα για την Αρχαία Ολυμπία, το πιο δοξασμένο ιερό της Αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία και τόπο διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και περιηγήθηκαν με τους καθηγητές τους στο αρχαίο στάδιο. Έπειτα, γευμάτισαν στην περιοχή και αναχώρησαν για την Πάτρα. Το βράδυ, αφού δείπνησαν, πραγματοποίησαν έξοδο για διασκέδαση και περιήγηση στην πόλη της Πάτρας.
Την Τρίτη 12/03 αναχώρησαν για την περιοχή των Καλαβρύτων, μια ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας, χτισμένη στους πρόποδες των Αροανιών Ορέων (Χελμού) σε υψόμετρο 735 περίπου μέτρων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποίησαν σύντομη στάση στη μονή της Αγίας Λαύρας, μια ιστορική μονή στα Καλάβρυτα, από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά κάποιους. Έπειτα, κατευθύνθηκαν στα Καλάβρυτα, όπου είχαν χρόνο για περιήγηση στην περιοχή και επίσκεψη στο «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος». Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον «Τόπο Θυσίας», ένα μνημείο στον λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, εκεί όπου οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν. Κατόπιν, πραγματοποίησαν στάση στο μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου, γευμάτισαν στην περιοχή και αναχώρησαν για την Πάτρα, όπου είχαν ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στην πόλη. Το βράδυ πραγματοποίησαν έξοδο για δείπνο και διασκέδαση με τους καθηγητές τους.
Την Τετάρτη 13/03 αναχώρησαν για την πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου είχαν ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στην πόλη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, το πρώτο Κυβερνείο-Βουλή και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, έξω από την οποία μαχαιρώθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και να περιηγηθούν στην παλιά πόλη και στην πλατεία Συντάγματος. Αφού γευμάτισαν, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τον Πειραιά, όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο και αναχώρησαν για Ηράκλειο.
Οι μαθητές μας, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της εκδρομής να επισκεφτούν περιοχές και μνημεία της χώρας μας, απαράμιλλου φυσικού κάλλους με αρχαιολογικό, και όχι μόνο, ενδιαφέρον, δημιουργώντας ισχυρές αναμνήσεις που αποτέλεσαν αφορμή γνώσεων, συναισθημάτων και εμπειριών για αυτά, τα οποία θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Παράλληλα, έκαναν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από την σχολική καθημερινότητα, ήρθαν πιο κοντά με τους συμμαθητές αλλά και τους καθηγητές τους, κάτι που βοήθησε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους. Αν και ο βασικός σκοπός της εκδρομής ήταν εκπαιδευτικός, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία και να διασκεδάσουν, να ζήσουν συναρπαστικές εμπειρίες, όπως η συμβίωση τους με τους συμμαθητές τους, η επίσκεψη σε νέους τόπους, το ταξίδι με πλοίο αλλά και η επαφή με την τοπική κουζίνα των περιοχών που επισκέφθηκαν.
Οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί:
Γκούβελου Βάσω
Δριμισκιανάκη Στέλλα
Επιτροπάκη Όλγα
Κουζούλογου Γαρυφαλιά
Μάνδαλου Γεωργία
Ρήγα Όλγα
Τελάκη Δέσποινα
Στρατάκης Αντώνης
Τσομπανάκης Νίκος