13o Γυμνάσιο  Ηρακλείου           ΑΝΟΙΞΗ      ΤΗΣ          ΕΥΡΩΠΗΣ        Κεντρική  Σελίδα

 

Επίλογος

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και η ενασχόληση μας με διαφορετικές χώρες, μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη χώρα με την οποία ασχοληθήκαμε. Διαπιστώσαμε ότι, όλοι οι λαοί  της Ευρώπης , κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ανέπτυξαν τον τόπο τους, δημιούργησαν εθνικούς πολιτισμούς και συνεισφέρανε το δικό τους λιθαράκι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους, στο παγκόσμιο πολιτισμό. Η αξία λοιπόν κάθε χώρας και του πολιτισμού της είναι αδιαμφισβήτητη. Και αυτούς τους εθνικούς διαφορετικούς πολιτισμούς πρέπει και οφείλουμε να τους σεβαστούμε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, η δραστηριότητα αυτή, μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα μωσαϊκό γλωσσών, πολιτισμών, παραδόσεων και τοπίων. Η ποικιλία και η πολυμορφία της θεωρούμε ότι αποτελεί και τη ΔΥΝΑΜΗ της. Η Ευρώπη εμφανίζει μια δική της ταυτότητα, βασισμένη σε μια πολιτισμική ενότητα, με ρίζες στο κοινό παρελθόν, στην Αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη , στο Βυζάντιο και στις θρησκείες. Ο Αισχύλος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Σαίξπηρ, ο Έρασμος, ο Μικελάντζελο, ο Μπετόβεν και τόσοι άλλοι είναι κτήμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ε.Ε. με την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας αποβλέπει στην απόκτηση της κοινής συνείδησης, ότι όλοι οι πολίτες των κρατών μελών ανήκουμε στην ίδια κοινότητα, στην ίδια οικογένεια και μοιραζόμαστε την ίδια κοινή ιστορική πορεία στα πλαίσια του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Σύνθημα μας, ας γίνει : 

     Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του κόσμου.

    ☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮☮

Θεωρούμε ότι το εγχείρημα της Ένωσης έχει πετύχει. Πάνω από μισό αιώνα, η Ευρώπη ζει ειρηνικά ενώ πρωτύτερα υπήρχε κατά μέσο όρο ένας πόλεμος κάθε είκοσι χρόνια στον Ευρωπαϊκό χώρο. Αίτημα μας είναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει την ενότητα όλων των χωρών μελών της  και να επιτύχει κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

 Να συνεχίσει την κοινή προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια, ισότητα στις ευκαιρίες, για προσωπική και συνολική ευημερία. Να συμβάλει  σε έναν κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό, σ’ έναν χώρο ασφάλειας και δικαιοσύνης. Να μας εγγυηθεί μια παγκόσμια ΕΙΡΗΝΙΚΗ κοινωνία που εξασφαλίζει τη ζωή, την πρόοδο, την ευημερία. Θέλουμε μια φιλειρηνική κοινωνία, γιατί πιστεύουμε, ότι η ΕΙΡΗΝΗ είναι ευλογία και αποτελεί το έσχατο και μοναδικό καταφύγιο για την επίλυση όλων των διαφορών.

 

 

Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ μίλησε για «τις μεγάλες ψυχές, τις κοσμοπολίτικες που παραμερίζουν τους φανταστικούς φραγμούς και τα σύνορα που χωρίζουν τους λαούς. Για τις ψυχές που αγκαλιάζουν όλο το ανθρώπινο γένος με την καλοσύνη τους». Λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που προκύπτουν στην εποχή μας, παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη για συνένωση των λαών κάτω από κοινούς πολιτικό-οικονομικούς στόχους και κοινές ηθικές αξίες με απώτερο στόχο την αρμονική συνύρπαξη και την παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

 

 

 

Γ'  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                                                                                ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2002-2003                                                                       ΑΡΓΥΡΩ       ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ

 

Επάνω ] Η εκδήλωση ] Η Ευρώπη ] Το  αλφαβητάρι της Ε.Ε ] Μονιμα Μέλη ] Νέες χώρες ] [ Επίλογος ]