Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος BE ALLIES NOT BULLIES με εικονική μετακίνηση στην Ιταλία

Σχολικό έτος: 2020-2021

To πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ2 - BE ALLIES NOT BULLIES – έλαβε τέλος με την τελευταία εικονική μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, από 24-28/05/2021.

Οι μαθητές και οι καθηγητές πήραν μέρος σε μια σειρά από διαδικτυακές δραστηριότητες και εργαστήρια που οργάνωσε το σχολείο της Ιταλίας,
εισάγοντας το ζήτημα της ενσυναίσθησης / empathy στο σχολικό εκφοβισμό. Ειδικότερα, στη συνάντηση αυτή έγινε εκτενής αναφορά στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις θέσεις και τις σκέψεις  των άλλων,  ώστε οι επιτιθέμενοι να μπορούν να βιώσουν τον πόνο των θυμάτων κι έτσι να εμποδίσουν την δική τους επιθετική συμπεριφορά. Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την επιθετική συμπεριφορά στο σχολικό περιβάλλον.

Με τη χρήση διαφόρων ψηφιακών  εργαλείων, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις, κατασκεύασαν κάρτες, συνέθεσαν εργασίες σχετικά με τις επιπτώσεις και τα συναισθήματα που προκαλούν οι επιθετικές πράξεις στους άλλους, ενώ οι καθηγητές  επισήμαναν τη σπουδαιότητα στο να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Την πρώτη μέρα, 24-05-21, πραγματοποιήθηκαν διάφορες on line δραστηριότητες που αποσκοπούσαν  σε ένα ζεστό καλωσόρισμα απ το σχολείο υποδοχής. Αρχικά, προβλήθηκε μια  ενδιαφέρουσα εικονική περιήγηση στο σχολείο I.S.S. "CONSOLI-PINTO" CASTELLANA GROTTE  και παρουσιάστηκε  φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη  περιοχή της Απουλίας. Ακολούθησε μια ευχάριστη μουσική έκπληξη με το τραγούδι των χρωμάτων ‘true colours’, ενώ η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου I.S.S.  παρουσίασε σε power point στην αγγλική και στην ιταλική γλώσσα εκφράσεις για διαφορετικά συναισθήματα.

Την δεύτερη μέρα της εικονικής συνάντησης, 25-05-21, οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν  σχετικές ταινίες μικρού μήκους (Breaking point   - Walking in someone else’s Shoes)  αντάλλαξαν απόψεις και επικεντρώθηκαν στη σημασία που έχει ‘στο να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου’, ώστε να κατανοείς τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του. Ακολούθησε διαδικτυακή διάλεξη από επίσημες αρχές της πόλης με κανόνες και στρατηγικές που εφαρμόζονται για τη διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού.

Την τρίτη ημέρα, 26-05-21, η ταινία ‘Paper Rose’  έγινε  αφόρμηση για on line debate ενώ επακολούθησε μια παρουσίαση «Τwo stories about EMPATHY» από τη ψυχολόγο του σχολείου.  Στο τέλος της ημέρας,  οι μαθητές έμαθαν με τη χρήση video tutorial να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κατασκευάζοντας κάρτες με τα δικά τους πρόσωπα – συναισθήματα.

Την τέταρτη ημέρα, 27-05-21, μετά την παρακολούθηση της βραβευμένης ταινίας “Mean Creek” στο φεστιβάλ των Καννών το 2004, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε μικτές ομάδες. Οι 20 Έλληνες συμμετέχοντες μαθητές αντάλλαξαν ιδέες και σκέψεις με τη συντονίστρια της Ιταλίας Daniela Porcelli σχετικά με το περιεχόμενα της ταινίας. Στην απογευματινή συνεδρία οι μαθητές έγραψαν εκθέσεις με το θέμα ΄BREAK POINT' όπου οι μαθητές ανέπτυξαν την σπουδαιότητα της ενσυναίσθησης  στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία των διαπροσωπικών σχέσεων.

Την τελευταία ημέρα σε ένα έντονα συναισθηματικά συγκινησιακό κλίμα έγινε το κλείσιμο του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στην εικονική μετακίνηση έκαναν τον απολογισμό του  προγράμματος. Ευχή ήταν, όλοι μαζί, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης –ελεύθεροι, χωρίς φόβο και κυρίως αυτόν του  Covid19- να δράσουμε ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

 Όλη η πορεία του προγράμματος στην Ιταλία είναι καταγεγραμμένη στην ιστοσελίδα :

https://sites.google.com/iissconsolipinto.it/ltt-italy/home-page?fbclid=IwAR0MZDL6kEujOE9JZFqkjqwCRRxv2p1ZT-Bot7G-jnUKcrxaNMZ7MSVxaUg

Το περιεχόμενο του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο:

http://www.banb.eu/

Ενδεικτικά έργα των μαθητών μας βρίσκονται στο padlet του σχολείου:
 
https://padlet.com/13gymiraklsch/h4snvu81mi7add4k
 
 
 
 
 
 
 
 
 

28/05/2021   ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ