BE ALLIES NOT BULLIES : 3η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σχολικό έτος: 2018-2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη διακρατική συνάντηση με μαθητές του Ευρωπαϊκού προγράμματος BE ALLIES NOT BULLIES στην Ελλάδα και στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, από τις 6 έως 10 Μαΐου.

25 μαθητές και 11 καθηγητές από την Πορτογαλία, Τουρκία, Δανία, Ιταλία και την Σλοβακία είχαν την ευκαιρία για 5 ημέρες να αλληλεπιδράσουν με Έλληνες μαθητές- καθηγητές και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό χώρο. Ήταν μια παραγωγική εβδομάδα κατά την οποία η βιωματική μάθηση μέσω των εργαστήριων που πραγματοποιήθηκαν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.  Ο κύριος στόχος όλων των δράσεων ήταν να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα εναντία στο σχολικό εκφοβισμό, και να επισημανθεί ότι κάθε παιδί δικαιούται να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Το καλωσόρισμα στο σχολείο μας έγινε τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Μαθητές της χορωδίας τραγούδησαν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2019 ως «έτος Ερωτόκριτου» γεγονός που καταδεικνύει τον πλούτο του Κρητικού πολιτισμού.  Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, ενώ η  υποδιευθυντρια και συντονίστρια του προγραμματος του σχολείου κ. Καμπιτάκη Αργυρώ υπογράμμισε ότι : «η συμμετοχή του 13ου Γυμνασίου στο Πρόγραμμα Erasmus+ έχει πολυδιάστατη σημασία, καθώς οι μαθητές/τριες που λαμβάνουν μέρος, αποκτούν τη ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους  μέσω της βιωματικής μάθησης  να ταξιδέψουν και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, προκειμένου να εκπονήσουν έργο από κοινού. Επιπλέον, η ενσωμάτωση καλών πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων στις καθημερινές δραστηριότητες, η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας, η ομαδικότητα και η δημοκρατική στάση, είναι στοιχεία που προωθούνται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές μας».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν βιωματικά εργαστήρια, που ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των μαθητών, από το ΚΕΣΥ Ηρακλείου,  καθώς και  το Σύλλογο Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης». Επίσης, φιλοξενούμενοι  μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικών παραδοσιακών χορών μέσα από workshops που πραγματοποιήθηκαν.

Την επομένη μέρα, Τρίτη 7 Μαΐου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη μας, να επισκεφθούν το ιστορικό κέντρο και να ξεναγηθούν από ξεναγό –συνοδό του Info Point του Δήμου Ηρακλείου, να συζητήσουν  σχετικά μα τα δικαιώματα του Παιδιού στο Europe Direct, και να συμμετάσχουν σε ένα άρτια οργανωμένο, από τη φιλόλογο του σχολείου κ. Χαραλαμπίδου Δέσποινα,  εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, επισκέφτηκαν τον ιστορικό χώρο της Λότζιας και απεύθυναν ένα σύντομο χαιρετισμό στον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Βλαχάκη Γεώργιο, για να καταλήξουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου παρακολούθησαν εισήγηση με θέμα «Η επιθετικότητα και η βία στην Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης –Τμήμα Κοινωνιολογίας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά του νησιού μας με επισκέψεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Η Πέμπτη 9/5, μια ημέρα αφιερωμένη στην πρακτική της Σχολικής Διαμεσολάβησης, αντικείμενο που πραγματεύεται το σχολείο μας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Η υπεύθυνη παιδαγωγική ομάδα κατέδειξε πώς μέσω αυτής της μεθόδου οι μαθητές μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις,  καυγάδες και εντάσεις µε ειρηνικό τρόπο, με όπλα την ενεργητική ακρόαση και το διάλογο. Στη συνέχεια το ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου υλοποίησε ένα βιωματικό εργαστήρι για τη διαχείριση - επίλυση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας βόλεϊ μεταξύ των μαθητών στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Απώτερος στόχος του αγώνα ήταν να προβληθούν οι αξίες της αλληλεγγύης, της ενότητας και της συμφιλίωσης όλων των μαθητών ανεξαρτήτως χώρας και  καταγωγής. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τους Κρητικούς καλλιτέχνες « Αφοί Στρατάκια» και το Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροδρώμενα».

Την τελευταία ημέρα, Παρασκευή 10/5, οι φιλοξενούμενου επισκεφτήκαν τα ανάκτορα της Κνωσού, ενώ το μεσημέρι στην περιοχή της Πλάκας,  απέναντι από το νησάκι Σπιναλόγκα που επί 50 ολόκληρα χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς του ανθρώπινου πόνου, οι μαθητές ζωγράφισαν και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στην απομόνωση, στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στο ρατσισμό (θέματα που άπτονται του αντικειμένου εργασίας μας).

Σε όλες τις δραστηριότητες συμμετείχαν εκ περιτροπής και μαθητές του σχολείου μας με στόχο την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους από τις ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο έννοιες όπως η πολυπολιτισμικότητα, η ανεκτικότητα, καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας ζυμώθηκαν δημιουργικά μέσα από τη συνεργασία.

Οι ευρωπαϊκές αποστολές αναχώρησαν το Σάββατο 11 Μαΐου για τις χώρες τους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία μας, τις επισκέψεις τους στα διάφορα αξιοθέατα της Κρήτης καθώς και από τη διαμονή τους στην όμορφη πόλη του Ηρακλείου.

 

17/05/2019   ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ