Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού στο σχολείο μας

Σχολικό έτος: 2018-2019

Οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου φορώντας  διαφορετικές κάλτσες έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό  και τη θυματοποίηση.

Την 6η Μαρτίου, πανελλήνια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού, η ομάδα Erasmus+ Be Allies Not Bullies διοργάνωσε την ημέρα ‘Odd Socks’ (διαφορετικές κάλτσες), προτρέποντας όλους τους μαθητές να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα μέσα από σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Έτσι όλοι οι μαθητές έφθασαν στο σχολείο φορώντας κάλτσες διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Όπως ενημερώθηκαν, η ενέργεια αυτή ήταν συμβολική και στόχο είχε να εκφράσουν την αποδοχή της ατομικότητας και της μοναδικότητά τους.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν για τους μαθητές της Γ τάξης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ‘Ronan’s Escape’ ενώ επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση γύρω από  τις κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα θύματα και στους δράστες τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των δράσεων παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών της ομάδας Erasmus+  και επισημάνθηκε ο καταλυτικός ρόλος της σχολικής διαμεσολάβησης, που ξεκίνησε να λειτουργεί στο σχολείο τη φετινή σχολική χρόνια, ως μια στρατηγική αντιμετώπισης των περιστατικών εκφοβισμού. Τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν μηνύματα ενάντια στη βία και τα τοποθέτησαν στη σκάλα του σχολείου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε στο προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου οι μαθητές έφτιαξαν με τις τσάντες τους τη φράση STOP BULLYING, και σχημάτισαν με τα χέρια τους το γράμμα Χ, δηλώνοντας ότι ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και στους άλλους, η αλληλεγγύη, η επικοινωνία και η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή του άλλου, είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και για ένα ασφαλές σχολείο που διαμορφώνει ανεξάρτητες και υγιείς προσωπικότητες.

 

 06/03/2019   ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ,ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ